2006-07-03

Oxymoron

För er som inte är så hemtama med begreppet oxymoron är det kanske på sin plats med en förklaring av rubriken (och nej, jag visste inte heller vad det var för fem minuter sedan). Jag besökte min kompis Wikipedia som förklarade att en oxymoron är ett ord eller begrepp som är sammansatt av två element som står i motsatsförhållande till varandra eller är skenbart oförenliga. Nästan som Zat Knight tillsammans med vilken annan mittback som helst då. Detta utrymme ska dock inte upptas av att spy galla över mannen som blir sämre och sämre för varje säsong. Istället tänkte jag skriva lite om Fulhams nya matchtröja. Det är här en oxymoron kommer in i bilden. Jag tycker nämligen att tröjan är fulsnygg.

Det var en onsdag i mars, en snöig sådan om jag inte minns helt fel, som beskedet om Fulhams nya tröjleverantör nådde oss. Efter tre säsonger i tyska Puma-tröjor skulle Fulhams spelare, och supportrar också för den delen, bli lite mer sofistikerade och löpa runt i franska tröjor signerade Airness. Eller löpa i vissas fall kanske ska sägas. Ian Pearce och många ölstinna supportrar lär väl snarare lufsa runt. Beskedet togs emot med skräckblandad förtjusning. Puma hade gjort långt ifrån en dålig insats under sina tre år vid rodret. Jag vågar påstå att tredjetröjan från förra säsongen är en av de fem elegantaste fotbollströjorna någonsin. Designen på hemmastället Fulham bar säsongerna 2003/04 och 2004/05 var det också världsklass på. Innovativ design som så vitt jag vet Fulham var helt ensamma om. Förra säsongens hemmaställ ska vi väl heller inte klaga på. Förvisso bar svenska ”motsvarigheter” som Kalmar FF tröjor med samma design men färgsättningen gör mycket.

Ska vi prata om fula Fulhamtröjor finns det annat att lägga krafterna på. Pizza Hut/betfair.com någon? Den Adidas-kreationen andades Ruhrområdet lång väg. I jämförelse med det bottennappet är nog ändå Airness tröjor helt ok. Min första tanke när jag såg den franska designen var nej nej nej! Samma tanke som slog mig när jag fick reda på att Fulhams lösning på målvaktskrisen stavades Tony Warner. Där kom jag senare på andra tankar. Något jag håller på att göra även nu. Jag kan inte förklara varför men tröjan så att säga ”växer på mig”. Designen kanske inte är helt fel trots allt. Frågan är om detta är hjärnans sätt att rättfärdiga det framtida inköpet av tröjan. Jodå, ett sånt kommer det med all säkerhet att bli. Har man en gång köpt AIK:s så kallade ”stringtröja” kan man köpa allt. Där har ni om inte den fulaste fotbollströjan någonsin så i alla fall den fulaste jag ägt (och det säger jag med vetskapen om att den klubben är mig riktigt kär).

En viss fransk klubb, enligt uppgift kallad Nantes, har nästan identisk design på sina tröjor (skiljer sig på extremt små punkter). Därför vill jag för alla som lever enligt missuppfattningen att Fulham skulle få en unik design publicera ett utdrag ur det som skrevs på fulhamfc.com den 15:e mars i år.

Fulham Football Club has today announced a major new sponsorship deal with the leading French sports brand Airness, which will see its players wearing an exciting new football kit from the beginning of the 2006/2007 season.

Det står att spelarna kommer att bära ett nytt matchställ men inte att det ska vara av en ny unik design. Så, då fick vi den frågan ur världen. Shortsen och den ordinarie målvaktströjan har också offentliggjorts. De ser ok ut, hoppas strumporna gör det med. Strumporna är en underskattad del av matchstället.

Avslutar med en liten lek, finn fem fel i bilden nedan. Jag har då hittat flera...