2010-09-07

Var är de nu: Collins John

Kommer ni ihåg Collins John? Jag skrev själv ett personporträtt av den liberiafödde holländaren i mars 2006 där jag förutspådde följande framtid:
Collins John är inte ens 21 fyllda och redan en etablerad målskytt i Premier League. Fulham kommer att ha stor nytta av honom även i framtiden och det är ingen vild gissning att han en dag hamnar i en av Europas storklubbar.
Även om han blev Fulhams bästa målskytt den säsongen gick inte mina profetior i uppfyllelse. Det starkaste minnet man har av Collins Johns tid i Fulhamtröjan i dag är hans volleystrut borta mot Middlesbrough i november 2006. Ett mål som senare röstades fram till månadens snyggaste. Från att ha varit en irrationell, men aningen slö, anfallare med näsa för mål blev Collins John senare bara slö. Dagarna bredvid Brian McBride i anfallet var snart räknade och han spelade ut kontraktet i Fulham, som sträckte sig så långt som sommaren 2009, på lån i ett antal klubbar.

I juli förra året erbjöd Bristol City Collins John ett treårskontrakt men han valde istället att skriva på för belgiska Roeselare. Elva mållösa matcher och minst ett disciplinärt problem senare fick han sparken från klubben som senare åkte ur den belgiska högstaligan. Men så, från ingenstans, dök Collins John upp i USA och efter ett lyckat träningsläger med Chicago Fire, och goda vitsord från McBride, skrev han på ett 18-månaderskontrakt med MLS-klubben. Redan i sin andra match för Fire noterades Collins John för ett mål och nu siktar han på att återuppbygga den karriär som tidigare gett honom två A-landskamper för Holland. Debuten kom för övrigt i 2-2-matchen mot Sverige på Råsunda i augusti 2004.

Collins Johns facit i Chicago Fire visar så här långt 12 matcher (sex från start), tre mål och en målgivande passning. Det senaste målet kom så sent som i lördags när han efter att ha blivit inbytt mot Los Angeles Galaxy satte en frispark från dryga 17 meter. Ett mål som finns att beskåda här.

När man vet hur mycket Collins John har varit med om är det lätt att tro att han börjar bli lastgammal - något som dock inte kunde vara mer fel. Med sina 24 år och en karriär som återigen andas framtidstro är det inte omöjligt att min gamla profetia kan besannas om några år. Collins John i en av Europas storklubbar. Kom ihåg var ni läste det först.

Fotnot: Collins Johns totalt 13 mål från säsongen 2005/06 är fortfarande oöverträffat. Den som vill läsa personporträttet "Collins John - en osannolik historia" kan göra det här.

Collins John - då och nu.

2 Comments:

Anonymous Nick said...

Roligast med Collins var ju ändå när han presenterades i halvtid i en match jag glömt av just: John Collins.

Sekunderna senare hör man från HammyEnd:

-"He's big, he's fast, his first name should come last!"

7 september 2010 kl. 13:05  
Blogger Hampus Petersson said...

Citerar ur personporträttet:

"Innan hemmamatchen mot Tottenham på Loftus Road den 31 januari 2004 klev den förre Fulhammittfältaren John Collins ut på innerplanen. Vid sin sida hade han en mörk kille med rakat hår, av speakern presenterad som nyförvärvet Collins John. Ett sorl spred sig över läktarna."

7 september 2010 kl. 13:20  

Skicka en kommentar

<< Home