2010-09-02

Guds son

I morgon gör Erik Hamrén sin första tävlingsmatch som svensk förbundskapten. Alla förväntar sig att Sverige ska vinna EM-kvalmötet mot Ungern hemma på Råsunda men en man tänker göra allt för att sätta stopp för det - lagkaptenen Zoltan Gera. Ungern har liksom Sverige en ny förbundskapten vid rodret, något Gera är extra tacksam för. Efter en dispyt med holländaren Erwin Koeman inför VM-kvalmatchen mot Danmark i oktober förra året lät Gera meddela att han slutade i landslaget. När Koeman i juli i år ersattes av ungraren Sándor Egervári var Gera dock snabbt tillbaka, både i startelvan och som lagkapten.

På en presskonferens tidigare i dag talade Egervári i positiva ordalag om sin formstarke kapten och vilket inflytande han har på det ungerska landslaget. Gera, som röstades fram till Fulhams bästa spelare förra säsongen, låg för tre veckor sedan bakom Ungerns ledningsmål i träningslandskampen mot England på Wembley. En match I huvudet på en Cottager skrev om här.

Den som det ungerska folket bör tacka mest för att Gera återigen leder linjerna är dock inte Sándor Egervári - utan Gud. I unga år hade Gera problem med både sprit och droger och ett tag slutade han till och med spela fotboll för att istället ägna sig åt mindre sunda aktiviteter. 31-åringen har tidigare berättat allt i en öppenhjärtig intervju.

When I was younger I was in a gang and I was smoking, drinking and doing drugs. Not hard drugs but it was still very bad for me. I even quit playing football for four or five years. I started playing again at 16 because my life had changed. If I had not found God I could have been a good for nothing drug addict... or maybe even dead.

Nu följer Gera söndagsgudstjänsterna från sin hemstad Pécs via webbkamera så ofta han kan. Är det matchdag kanske han ber en bön i stil med:

I Fulhams, Johnny Haynes och den helige Al Fayeds namn. Amen.

Fotnot: Den som vill läsa mer om Geras livsöde (som skulle kunna bli en grym film) kan göra det under avdelningen "Faith" på hans officiella hemsida. Att hemsidan inte har uppdaterats på flera år är av mindre betydelse.

En målgest vi gärna ser i Fulhamtröjan, men inte i Ungerns dito.